28 Nis 2015

Gezi : Baltalimanı Japon Bahçesi

Geçtiğimiz haftalarda sevgili Elit Stil'in ''İlkbahar'da En Güzel Çiçek Açan Bahçeler'' yazısını okuduğumda Baltalimanı Japon Bahçesi çok ilgimi çekti.Evime çok yakın olan Baltalimanı'na bir iki kez gitmiş olmama rağmen bu bahçeden haberdar değildim.
İki hafta önce  misafirlerimize biraz Boğaz havası aldırmak için Baltalimanı'na indiğimizde daha arabamızı park ederken gözüm kiraz ağaçlarının yan yana sıralandığı bahçeye takıldı.Hemen ne var ne yokmuş merak ederek bahçeyi gezdik,hatta biraz fotoğrafta çektim ancak sakuraların henüz açmadığını gördüğümden daha sonra tekrar gelmeyi planlayarak bahçeden ayrıldım.
Bu hafta sonu kızımın 23 Nisan programından sonra eşime tekrar Japon Bahçesi teklifinde bulundum.O da bahçenin son halini merak ederek bizi Baltalimanı'na indirdi.Evet bu gidişimizde ağaçlar pespembe kiraz çiçeklerine ev sahipliği yapıyordu.Bizde güneşli havanın da etkisiyle bahçede keyifli dakikalar geçirdik.
Bu yazımda bahçenin farklı haftalarda çekilmiş resimlerini göreceksiniz.Örneğin üstteki gelin edasında salınan ağacın çiçekleri bu gidişimizde yerini yemyeşil yapraklara bırakmıştı.
Japon kiraz bahçesi 4.Levent yönünden inildiğinde sahilin hemen başında,Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi'nin karşısında bulunuyor.Bahçe'de yapılan kısa bir gezi sonrasında sahil yürüyüşü yapmak ve boğaz havası almak mümkün.Hatta 10-15 dakikalık bir yürüyüşle Emirgan Korusuna'da geçebilirsiniz.

 BAHÇENİN KURULUŞU
Türk ve Japon halklarının kardeşlik duygularını pekiştirmesi, her iki ulusun kültürel iletişimi gerçekleştirmesi ve birbirlerini daha iyi tanıyabilmeleri adına planlanmış, iki ülke arasında binlerce kilometrelik mesafe olmasına karşın ulusların birbirlerine gösterdikleri sevgi ve saygı neticesinde, 2003 yılının Japonya´da Türk Yılı ilan edilmesi ve Japonya´nın Shimonoseki Kenti ile İstanbul´un Kardeş Şehir olması nedeniyle Japon bahçesi çalışmalarına başlanmıştır.
 Japon Bahçesi´nin en önemli materyallerinden biri de giriş ve çitlerdir. Giriş kapısı, iki ülkede de bulunan Boğaz Köprüsü sembolize edilerek tasarlanmış olup kardeşliği simgelemektedir. Tasarımda Japon bahçelerinde sıklıkla kullanılan bitkiler yer almaktadır. Bahçenin düzenlenmesinde Japon Bahçe Sanatı´nın genel karakteri olan doğal malzemeler kullanılmıştır. Japon Bahçesi´nin tüm özellik ve öğeleriyle yaşatılacağı bahçede; Şelale, Doğal Gölet, Ada, Ada´yı her iki yönde kıyılara bağlayan Taş ve Ahşap Köprüler ve Kuru Köprü inşa edilmiştir. Japon Çay evi bulunmaktadır.
 Parkta, 4850 adet ağaç ve bitki kullanılmıştır. Bahçenin Japon Kültürü´nü yansıtan iki adet kapısı, bir adet çeşmesi ve kuru bahçesi bulunmaktadır. Bahçe, çok sayıda doğal taştan imal edilmiş fenerler bulunmaktadır. Bahçenin etrafı ise, Japon stili duvarla inşa edilmiştir.
 Bahçe sakin bir saat geçirmek,şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için ideal bir yer.Mekan olarak çok büyük olmadığından uzun saatler geçirmek mümkün değil tabi.Sakura ağaçlarının açtığı bu haftanın ise en tatlı zamanlarından biri olduğunu düşünüyorum.
 Benim minik kuzular bahçeyi pek bir sevdiler.Özellikle yapay gölet üzerindeki taşlarda yürümek,minik tahta köprüden geçmek ve çimlerin üzerinde yuvarlanmak çok hoşlarına gitti.


Bahçe'ye her iki gidişimde de fotoğraf çekimi için gelmiş gelin ve damatlara rastladık.Evliliğinde 14 yılı geride bırakmış bir çift olarak biz de fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedik.

 Bu güzel çiçekler Japon gülleri olsa gerek.Güzelliklerini izlemeye doyamadık.
Yukarıda bahçe içinde bir Japon Çayevi olduğu bilgisi vardı.Ben her iki gidişimde de bu çayevi'nin açık olduğunu görmedim.Belki açık olsa içilen bir bardak çay bu bahçede daha uzun zaman geçirmeye vesile olur ama şimdilik biraz gezdikten sonra kemeriye altında çevre izlenip çıkmadan başka yapılacak bir şey olmuyor.


Olur da yolunuzu düşürürseniz Japon Bahçesi haftanın her günü ücretsiz gezilebiliyor.Unutmadan eklemek istediğim bir şey daha var.Japonya'nın Şimonoseki Hinoyama Parkı ise İstanbul'u andıran köprü manzarası ile dikkat çekiyor. ve Türk Lale soğanları ile oluşturulmuş bu parkta iki ulusun arasındaki dostluğu ifade ediyor.
Sakura güzelliğinde bir gün geçirmeniz dileklerimle...

21 yorum:

  1. ah bunca yıllık istanbulluyum daha bu bahçeyi görebilmiş değilim tabi bana uzaklığının ve korkunç boğaz trafiğinin de da rolü var bunda :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok uzaklardan kalkıp görmeye gelinir mi tartışılır.Neticede küçük bir bahçe ama sonrasında Emirgan'a geçilip harika bir gün geçirilir :)))

      Sil
  2. içim açıldı resmen, ne güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinikle canım.Gezeken çok keyif aldık bizde :)

      Sil
  3. Ya nekadar güzeel, çok ggüzel birgün olmuş, resimler çok güzel ellerinize sağlık ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Gerçekten güzel bir gün geçirdik.Daha güzel günler geçirmeniz dileklerimle :)

      Sil
  4. Ne güzel bir yermiş burası böyle. Keyifli bir gün olduğu belli.))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok keyifliydi.Büyük şehirlerde böyle parklar hayat kurtarıyor gerçekten :))

      Sil
  5. Gerçekten ne kadar güzel bir bahçe. Allah mutluğunuzu daim etsin.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel dilekleriniz için :))

      Sil
  6. Canim ne kadar guzel fotograflar cekmissin oyle. O zaman ben de birkac bilgi ekleyeyim. Bu bahcenin ve hatta evin insasinda kullanilan malzemeler hep shimonoseki'den getirildi. Ve Japon (Shimonoseki'li) mimar ve ustalar bizzat yaptilar. Benim de insasinda civi cakmisligim var desem yalan olmaz :) Cay evi de japonlarin ozel cay seremonilerinin yapildigi yer olarak tasarlandi ancak sadece belirli gunlerde acilip kullaniliyor. Bahcenin acilisinda Kadir Topbas gelmisti ve ona torenle icirilmisti mesela :))

    Ve ben Shimonoseki'de yasarken kendimi en huzurlu hissettigim yer kopruyu gorebildigim yerlerdi. Evde hissediyordum kendimi. Simdi ise orayi ozluyorum :/

    Nail Art in Wonderland

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğin bilgilerle katkıda bulunduğun için teşekkür ederim canım.Shimonoseki'de yaşadığını bilmiyordum.İstanbul'a benzerliği gerçekten çok şaşırttı beni.Umarım tekrar görüp hasret giderme şansı bulabilirsin...
      Okuduğum kadarıyla Shimonoseki'deki bahçenin lale soğanlarıda Türkiye tarafından hediye edilmiş.Bu güzel iki bahçe, iki ülkenin dostluğunun mükemmel bir simgesi olduğundan çok değerliler bence...

      Sil
  7. çok güzel bir bahçe bir o kadar güzel aile, birlikteliğiniz sonsuz olsun .

    YanıtlaSil
  8. Harika fotoğraflar baktıkça içim açıldı :)
    Allah mutluluğunuzu daim etsin.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Bayıldım! Bol resimli postunuz içimi açtı resmen.. Bu güzel havaları böylesine harika yerlerde değerlendirmeniz! kıskanmamak elde değil :) Şaka bir yana keyifleriniz daim olsun.. :)

    YanıtlaSil
  10. mekan güzel ama sizin güzelliğinizle bütünleşmiş bence
    fotoğraflarınıza bayıldım

    YanıtlaSil
  11. Harika fotoğraflar, size de aile olarak bayıldım. Mutluluğunuz daim olsun.

    YanıtlaSil
  12. Hakikaten çok güzel, siz de harika grünüyorsunuz.

    YanıtlaSil
  13. Evime yakın ancak daha gitme fırsatı bulamadım. Bu arada fotoğraflar gayet şık.

    YanıtlaSil

BU BLOG KİŞİSEL DENEYİMLERİ İÇERMEKTEDİR.ÜRÜNLERİN KİŞİYE GÖRE FARKLI ETKİLER BIRAKABİLECEĞİ UNUTULMAMALIDIR.
ÜRÜN VE YAZILAR İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİZİ OKUMAYI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM.

Tasarım:Sawako Kuronuma